Timp de preparare: 40 minute. Ingrediente: 8 ardei grasi, spalati, cu capacul taiat si semintele scoase, 100 g orez Deroni, 400 g rosii decojite taiate marunt (sau o conserva de rosii maruntite), o legatura marar, o legatura patrunjel, 200 g carne tocata de pui, o lingura de menta proaspata tocata (sau o lingurita de menta uscata si maruntita), sare, piper, o lingura ulei de masline, 50 g pasta de rosii. Mod de preparare: Se amesteca orezul cu carnea tocata, verdeata tocata marunt, rosiile si uleiul. Se umplu ardeii. Se aseaza într-o oala, pe un singur rând. Pasta de rosii se dilueaza cu apa si se toarna pe deasupra. Se gatesc pe aragaz, în oala acoperita. Se servesc cu smântâna sau iaurt.
Sarmale în foi de vita a la turc
Timp de preparare: 180 minute. Ingrediente: foi de vita, 500 g carne tocata de vita, 500 g de carne tocata de porc, 2 cepe, o cana de orez Deroni, 5 pahare de vin alb, 2 legaturi de patrunjel, 2 felii de pâine, o cana de orez, 200 g kaizer, 1 pahar supa de carne, sare, piper, ulei. Mod de preparare: Foile de vita se tin 3 minute în apa clocotita cu sare, se scot pe o hârtie absorbanta si se lasa sa se raceasca. Orezul se pune la fiert în apa cu sare, respectând timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Carnea de vita si carnea de porc se amesteca, se adauga ceapa tocata marunt, patrunjelul tocat marunt, pâinea înmuiata în putina apa sau supa de carne, orezul fiert si scurs, sare si piper. Se amesteca bine si se ia din compozitie cu lingura, se aseaza în mijlocul foii de vita si se ruleaza bine. Se continua operatia pâna se termina ingredientele. Într-un vas se face un pat de kaizer taiat marunt, se pun sarmalele, fara a lasa mult spatiu între ele, se adauga vinul si un pahar de supa de carne. Vasul se pune la cuptor, la foc domol, pentru 2-3 ore.