Romana
English
 
deroni logo 60 de ani de traditie
home About Deroni Deroni Products Rice Recipes Health and Nutrition World of Rice
Untitled Document
 Romania
rice map Orez românesc la tigaie

Timp de preparare: 60 minute.
Ingrediente: 200 g orez Deroni, 200 g carne porc, 4 cepe verzi, 1 morcov, 2 ardei, marar, patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala si se taie carnea cubulete mici si se pune la prajit într-o tigaie cu ulei încins. Între timp, pâna se caleste carnea, se toaca ceapa rondele si se pune peste carne. Se toaca ardeiul si morcovul, orezul se spala si când s-au calit bine carnea si ceapa se adauga legumele si orezul. Se acopera cu apa si se lasa la fiert. Daca apa scade, se mai completeaza cu apa fiarta. Se adauga sare, piper, marar si patrunjel dupa gust.


rice map Gutuie coapta cu orez

Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente: 3 gutui, 3 linguri orez Deroni, 1-2 linguri zahar, ˝ pahar stafide, 3 linguri unt topit, ˝ pahar de miez de nuca.
Mod de preparare: Gutuile se spala si se înlatura mijlocul de seminte. Orezul se fierbe 15 minute, stafidele se acopera cu apa fierbinte si se tin 30 minute, apoi se trec prin strecuratoare. Miezul de nuci se piseaza. Se amesteca orezul, nucile, stafidele si zaharul. Cu acest amestec umplem gutuile. Se pun într-o tava unsa cu unt si se coc în cuptor la un foc potrivit pâna se rumenesc. Se servesc cu dulceata de visine sau coarne.  


rice map Orez cu lapte

Timp de preparare
: 60 minute.
Ingrediente: orez Deroni, lapte, zahar.
Mod de preparare: Se fierbe laptele, orezul se spala si se pune în lapte. Se fierbe la foc mic si se amesteca în el sa nu se lipeasca. Se fierbe pâna se înmoaie orezul si pâna se obtine un amestec ceva mai tare decat smântâna. Dupa fierbere se pune în farfurii si se serveste rece.


rice map Drob românesc de orez cu legume

Timp de preparare: 45 minute.
Ingrediente: 200 g orez Deroni, 4 cepe, 2 morcovi, o radacina de telina, 2 cartofi, 150 g masline, 5 linguri pesmet, 2 linguri condiment, 100 g margarina, 2 legaturi patrunjel, o legatura marar, 2 linguri boia, sare, piper.
Mod de preparare: Alegeti si spalati orezul pe care îl puneti în cantitate tripla de apa odata cu condimentul. Puneti si cartofii sa fiarba în coaja si apoi îi curatati si îi treceti pe razatoarea cu ochiuri mici. Curatati ceapa, taiati-o marunt, dupa care puneti-o sa se înabuse în 2 linguri de margarina. Morcovii si telina le curatati si le radeti pe razatoarea cu ochiuri mari, maslinele le curatati de sâmburi si le taiati bucatele. Amestecati orezul fiert cu toate legumele, verdeturile tocate, 4 linguri de pesmet, o cana de supa de legume si condimente. Puneti toata compozitia într-o tava unsa cu margarina si tapetata cu pesmet, pe care o dati la cuptor, la foc mediu, cca. 30 de minute.


rice map Orez românesc cu legume

Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: orez Deroni, ceapa, gogosar, ulei, sare, piper, oregano, foi dafin.
Mod de preparare: Se pune într-o cratita ulei cca. 100 ml; se asaza pe foc mediu în care se pune ceapa taiata solzisori, gogosarul taiat tot solzisori. Dupa ce s-au calit putin se adauga orezul (nu-l spalati ca se pierde ce-i mai delicios) si îl caliti împreuna cu ceapa si gogosarul pâna ce bobul de orez se albeste. Adaugati sare, piper, oregano, o foaie de dafin, condimente si mai amestecati cca. 1 min. Adaugati apa fierbinte peste acestea si le lasati la fiert pâna ce bobul de orez s-a fiert. Daca va plac maslinele, adaugati odata cu apa si câteva masline.


rice map Orez românesc cu pui si legume

Timp de preparare: 60 minute.
Ingrediente: 2 cani orez Deroni, 10 linguri ulei de masline sau de floarea soarelui, 5 catei usturoi, 2 ardei grasi rosii, o jumatate varza alba mica, 2 morcovi mari, 400 g carne pui sau porc (macra), sos de soia, 2 linguri bulion, 2-3 linguri apa, un ardei iute mai mare, sare, patrunjel.
Mod de preparare: Se fierbe orezul, se scurge si se spala. Separat, se pune uleiul într-o tigaie mai mare, împreuna cu cateii de usturoi zdrobiti, se lasa foarte putin pâna devin aurii si se adauga carnea taiata fâsii mici, amestecând continuu. Se lasa sa se rumeneasca si se adauga varza taiata fideluta subtire, morcovul dat pe razatoarea mare, ardeiul taiat betisoare (ingredientele ar trebui taiate cam la aceleasi dimensiuni, pentru a permite patrunderea lor destul de repede). Se amesteca continuu, sa nu se prinda de cratita si se lasa cam 8 minute la foc rapid. Apoi, se adauga bulionul diluat cu apa, sosul de soia (5-6 linguri mari). Se mai lasa pe foc 6 minute si se adauga ardeiul iute taiat cu tot cu nervuri (fara seminte). Cu ardeiul mai fierbe 1 minut si dupa, se adauga orezul, tot un minut. Dupa ce am închis focul se adauga patrunjel verde tocat marunt, ˝ legatura. Legumele nu trebuie sa fie perfect prajite, ele ramân tarisoare.


rice map Orez românesc cu fructe

Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 100 g orez Deroni, 1 mar, o para, suc stors de la o portocala.
Mod de preparare: Se alege orezul, se spala, se pune la fiert si se amesteca continuu, ca sa nu se lipeasca. Între timp se curata marul si para si se taie cubulete. Se stoarce si portocala. Când orezul este aproape fiert se adauga fructele cu sucul de portocala, se acopera cu un capac si se mai lasa la foc mic cca. 10 minute. Dupa ce a fiert se baga la blender si se serveste caldut.


rice map Budinca româneasca de orez cu mere

Timp de preparare
: 30-40 minute.
Ingrediente: o cana orez Deroni, 3 cani apa sau lapte, 3-4 linguri zahar, scortisoara, 1 kg mere, unt, esenta de rom.
Mod de preparare: Se pune orezul la înmuiat în putina apa fierbinte. Se curata merele de coaja, se taie si se scot sâmburii. Într-un vas termoizolant uns cu unt se pune orezul scurs de apa, amestecat cu zahar si esenta de rom. Prin orez se pun cubulete de unt. Se toarna laptele (apa). Deasupra de pun feliile de mar si se presara cu scortisoara. Se pune la cuptor si se lasa pâna ce orezul s-a fiert si s-a închegat, iar merele au prins o crusta aurie. Se poate servi calda sau rece.


rice map

Sarmale românesti- ca la mama acasa

Timp de preparare: 90 minute.
Ingrediente (6 portii): 1 kg carne de porc mai grasa, o capatâna de varza acra cu foi subtiri, 3 cepe, bulion de rosii, 1,5 l supa de carne sau apa, boia de ardei, 100 ml ulei, 150 g orez Deroni Sarmale, piper boabe si pisat, cimbru, 400 g costita afumata, 5-6 rosii bine coapte, sare, o lingura rasa de zahar, frunze de dafin.
Mod de preparare: Carnea se trece prin masina de tocat împreuna cu doua cepe taiate felii si înabusite în untura. Apoi se amesteca cu orezul, cu 300 ml supa de carne (sau apa) cu piperul pisat si putin cimbru. Separat se oparesc si apoi se aleg foile de varza taindu-le în bucati potrivite. Se fac apoi sarmalele. În mijlocul foii de varza se pune carne în functie de marimea foii si se împacheteaza în forma de sul, iar capetele se introduc înauntru. Foile de varza ramase se vor taia marunt, fideluta. Pe fundul unei cratite, se pune varza taiata fin, apoi, de jur împrejur, se asaza sarmalele, iar în mijloc costita afumata întreaga si restul de varza tocata. Ceapa ramasa se taie în felii subtiri si se caleste în untura sau ulei pâna ce se îngalbeneste, se adauga boiaua de ardei, apoi se stinge cu bulionul de rosii si cu supa de carne (sau apa). Totul se toarna peste sarmale; se adauga o crenguta de cimbru, frunzele de dafin, zaharul si boabele de piper. Daca sarmalele nu sunt acoperite complet de lichid, se mai adauga apa. Sare se va pune cu mare atentie (eventual nu se va mai pune deloc) deoarece atât supa de carne cât si varza murata si mai ales, costita sunt sarate, iar la fiert zeama va scadea si sarmalele se vor sara si mai mult. Se lasa sa fiarba la foc mic 2 ore, apoi cratita se introduce în cuptor, aranjând feliile de rosii deasupra sau se mai lasa o ora pe plita la foc mic, daca nu le bagam la cuptor, ca sa mai scada zeama. Puse la cuptor sunt însa delicioase. Se servesc imediat fierbinti cu câte o felie de costita fiarta, cu mamaliguta si smântâna, dar sunt cu mult mai gustoase a doua si a treia zi, dupa reîncalzire.

Sfaturi: Trebuie sa avem grija sa nu refierbem sarmalele, ci doar sa le reîncalzim, altfel vor deveni fade, rasfierte. Daca am facut mai multe sarmale si nu le putem consuma pe parcursul a 2-3 zile, le putem pastra chiar si câteva saptamâni la congelator, în vase de plastic cu capac ermetic. Dupa reîncalzire, sarmalele vor fi la fel de gustoase ca si cele proaspete.


rice map Salata româneasca de orez

Timp de preparare: 20 minute.
Ingrediente: 100 g orez Deroni, 1 ardei rosu, 1 ardei verde, 2 rosii, o lingura mustar, 2 linguri ulei, condimente
Mod de preparare: Orezul se fierbe, apoi se toarna apa rece peste el pentru a se alege bob cu bob. Orezul scurs de apa se pune într-un castron si se amesteca cu ardeii si rosiile taiate cubulete, se face un sos din mustar, ulei si condimente, iar sosul se amesteca cu orezul.


rice map Tocanita româneasca de pui cu pilaf de orez

Timp de preparare: 45 minute.
Ingrediente: 1 pui, 1-2 cepe, 1 ardei gras, o rosie, 1 ˝ cana orez Deroni, sare, piper, putin ulei.
Mod de preparare: Puiul curatat se portioneaza. Ceapa, ardeiul si rosia se taie cubulete si se calesc în putin ulei. Se adauga bucatile de pui, sare si piper, cine doreste si 2-3 catei de usturoi. Se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic. Între timp orezul curatat si spalat se pune într-o cratita cu 4 cani de apa si se lasa sa fiarba la foc mic. Se stinge focul când e fiert bobul, chiar daca a mai ramas apa (va fi absorbita). La sfârsit se poate presara patrunjel verde tocat pe tocanita.


rice map Pilaf românesc fara carne

Cooking time: 20-25 minute
Ingrediente:  100 g ulei, o cana orez Deroni, 3 cani apa, o legatura de patrunjel, o legatura marar, ˝ de ceapa, 1 morcov, 1 ardei dulce, o rosie, 4-5 frunze de vita (tinere), o crenguta de cimbru, sare si piper (dupa gust).
Preparation: Se pun la fiert 3 cani de apa într-o cratita de tuci, împreuna cu margarina sau uleiul, apoi se adauga: morcovul dat prin razatoare, ceapa taiata marunt, ardeiul taiat marunt, crenguta de cimbru si frunzele de vita tocate marunt. Când apa fierbe, se adauga orezul spalat, se amesteca si se da focul mic. Dupa 15-20 minute se adauga rosia taiata felii, apoi mararul si patrunjelul, tocate fin si sarea si piperul, dupa gust. Se amesteca toate lasând pe foc cca. un minut. Poate fi servit cu salata verde sau muraturi.


rice map Aperitiv românesc cu orez

Timp de preparare: 60 minute
Ingrediente:  250 g orez Deroni, 1 pateu mare, 4 oua crude, 3 oua fierte, 1 morcov, o ceapa, condimente, pesmet, cascaval si patrunjel tocat marunt.
Method of preparation: Se fierbe orezul în apa cu sare si se lasa la racit. Se rad morcovul si ceapa. Se pun într-un vas si se amesteca orezul racit, ouale crude, ceapa si morcovul tocate, condimente dupa gust, patrunjelul, pateul si pesmetul, cât cuprinde compozitia. Ouale fierte se taie marunt si se amesteca cu restul compozitiei. Se unge o tava cu margarina si se tapeteaza cu faina si se pune compozitia în tava. Cine doreste, poate sa rada cascaval pe deasupra. Se lasa la cuptor aproximativ 30 minute pâna se rumeneste.


rice map Sarmale românesti în foi de vita cu ciuperci

Timp de preparare: 45 minute
Ingrediente: ˝ cana de orez Deroni, ˝ kg ceapa, o cutie cu ciuperci, frunze de vita, condimente
Method of preparation: Se taie ceapa marunt si se pune sa se caleasca în ulei. Când este ceapa este aurie, se pun si ciupercile taiate si spalate foarte bine. Se lasa putin sa ia gustul cepei si se adauga condimente si apoi orezul ales si spalat. Se lasa totul pe foc pâna se umfla orezul, dupa care focul se stinge. Dupa ce compozitia s-a mai racit putin, se înfasoara sarmalutele în frunzele de vita carora li s-a taiat cotorul. Peste ele se toarna un sos facut din apa, bors si bulion. Daca sunt prea slabe, se adauga si ulei. Se servesc cu smântâna si mamaliguta.


Acasa | Despre | Produse | Colectia de retete | Sanatate & Nutritie | Lumea orezului