Romana
English
 
deroni logo 60 de ani de traditie
home About Deroni Deroni Products Rice Recipes Health and Nutrition World of Rice
Rice origins
varieties
did you know

rice variety

Soiuri de orez

Orez (Oryza sativa) face parte din familia Graminae. Ea are o tulpina dreapta, cu frunzele liniare si alungite si este cultivat in sol umed.

Orezul este un element esential pentru o dieta sanatoasa. Este o sursa importanta de calciu, saruri minerale si vitaminele din complexul B, aminoacizi, fier, magneziu, potasiu si amidon.

Orezul este pe locul trei ca productie, dupa porumb si grau. Este hrana pentru mai mult din jumatate din populatia planetei. Plantatiile de orez sunt raspandite peste tot in lume pe aproximativ o suprafata de 153 de milioane de hectare, cu o productie de peste 400 milioane de tone. Cele mai mari suprafete plantate sunt in India, China, Indonezia, Bangladesh si Thailanda. Productia de orez din China depaseste productiile din India, Indonezia, Bangladesh si Thailanda. In Romania, orezul este cultivat in sudul si vestul tarii, in Campia Romaniei si Campia de Vest, insumind o arie totala de aproape 4 mii de hectare, ca atare, rezulta o productie de peste 14 mii de tone.

Estimarile cultivarii si producerii orezului in tara noastra sunt favorabile, in special pentru ca orezul romanesc este superior celui crescut in Uniunea Europeana. Din acest motiv Romania poate sa devina un producator si un exportator de orez important in Europa. Aproximativ jumatate din populatia planetei lucreaza in agricultura, dar sunt diferente in functie de zona de pe glob. Sunt tari, cum ar fi Nepalul, unde mai mult de trei sferturi din populatia activa este implicata in agricultura, in timp ce in tari inalt industrializate este un procent mai mic din populatia activa in acest domeniu. Chiar si asa, datorita tehnologiilor avansate, tarile industrializate sunt cei mai importanti exportatori de produse agricole sin lume. In Romania, ca in orice tara dezvoltata, agricultura este sectorul cu cea mai mare cota din popultaia angajata.

rice variety Sunt mai mult de 7000 de tipuri de orez. Orezul poate fi clasificat dupa mai multe criterii, si anume: 

Dupa locul in care creste:
• Orez de balta – este plantat pe suprafete cu posibilitate de irigatie artificiala, pentru ca aceste specii necesita mentinerea continua a unui camp cu apa (de la imsamintare la recoltare).
• Orez de sol uscat – este cultivat in pamint lucrat, unde umiditatea este constant mentinuta prin irigatii. Aceste recolte sunt inferioare celei de balta.

Dupa forma si dimensiune:
• Orez cu bob lung
• Orez cu bob oval
• Orez cu bob rotund

Dupa consistenta bobului:
• Fainos
• Transparent
• Semi- transparent

Dupa culoare:
• Orez alb
• Orez integral
• Orez brun

rice varietySoiuri de fasole

Fasolea este o planta erbacee anuala, legumicola, frunza are trei foliole, cu flori albe, verzi, roz sau violete si sunt cultivate din propriile semminte.

Fasolea este deasemenea o parte esentiala din dieta sanatoasa. Continutil sau nutritional ajuta la combaterea unui numar de boli. Este o sursa importanta de grupul de vitamine B, proteine, fibre, potasiu, magneziu, zinc, seleniu si calciu.

In ceea ce priveste productia de fasole in lume, cei mai importanti producatori sunt Brazilia, India, China, Mynmar si Mexic. In Romania fasolea este cultivata pe aprximativ 22 de mii de hectare, producand in jur de 42 de mii de tone. In tara noastra productia de fasole a crescut in ultimii ani si arii importante sunt cultivate de-a lungul campurilor cu porumb. Cele mai importante culturi de fasole sunt localizate in Campia de Vest si Campia Transilvaniei. Sunt multe tipuri de fasole care pot fi clasificate in functie de soi, culoarea sau forma bobului.

 

 

Acasa | Despre | Produse | Colectia de retete | Sanatate & Nutritie | Lumea orezului